Aikido je kot slap … ko te oblije postaneš del njega.

Po odločitvi, da izstopim iz Aikido kluba Ptuj se je porajalo vprašanje kaj zdaj? V bližini resne alternative, da bi ostal v aikidu nisem našel, zato so misli begale od ene možnosti do druge možnosti … begale so celo do tja, kjer aikida več ni. Na vsak način sem hotel ostati povezan z Japonsko, tako da sta postala Kendo in Iaido ena od možnosti.

Tako je bilo do obiska seminarja Paola N. Corallinija v Ljubljani. Vse je bilo drugače kot do sedaj, bil sem izgubljen …  in ravno ta drugačnost me je prevzela. Sem tako slab aikidoka, da ne dojemam vsega pokazanega oz. ali Aikido ni Aikido? Odgovor je na dlani … kljub temu, da vsi izhajamo iz znanj in tehnik Morihei-a Ueshibe se je Aikido razvijal v odvisnosti od dojemanja aikida posameznih učencev in uspešnosti promoviranja in kvalitete le teh. Zato se je tudi v vseh teh letih formiralo tolikšno število stilov … kaj bi na to porekel Ueshiba, pa lahko samo ugibamo.

Pred seminarjem nisem raziskoval zgodovine Corallinija, po seminarju pa sem več časa posvetil študiju aikida. Zanimivo je videti, kdo je kdo in kdo je kaj. Ko sem med drugim ugotovil, da je Corallini najvišje rangiran učenec Morihira Saita, se je pokazala čisto nova slika.

Naslednje vprašanje, ki se je porajalo … kdo je Morihiro Saito? Enostaven odgovor me je prepričal. Morihiro Saito je tisti, ki je v Iwami preživel ob Morihei-u Ueshibi 23 let, torej med vsemi njegovimi učenci daleč največ časa. On je tisti, s katerim je Ueshiba treniral, ko zaradi povojnih razmer ni bilo nikogar drugega kot le Saito. Saito je edini, ki mu je Ueshiba dovolil, da je v Hombu doju v Tokiju poučeval orožje. On je tisti, ki mu je O’sensei zaupal Ibaraki dojo po njegovi smrti. Po smrti svojega učitelja je Saito prisegel, da je od tega trenutka naprej njegova življenjska naloga, da prenaša znanje v točno takšni obliki, kot ga je Ueshiba njemu.

In tako se je začelo nadaljevanje moje poti. Od vsega začetka pa je ob Corallinniju bil z nami Daniel Toutain. V spominu imam, da so mi že na začetku o njem govorili kot o “kirurgu” in o enem najboljših učencev Morihira Saita. Ko sem ga videl prvič sem ugotovil, da je kriva za to njegova optimalnost in preciznost izvajanja tehnik. Iz leta v leto se je to dejstvo potrjevalo bolj in bolj. V letu 2016 je prišlo do poglobljenega sodelavanja z njim in sicer so bili temelji za to položeni z obiskom uchideshi seminarja pri njemu v Belgiji. Tam se nahaja sedež organizacije Fundamental Aikido Association (FAA). Cilj te organizacije je združevati tiste, ki želijo ohraniti temeljno učenje aikida katero je bilo preneseno s strani Morihira Saita.

In spet se odpirajo nove poti in nova obzorja na poti v neznano. 🙂

Vaš dojo cho,

Tomaž

Moji mejniki v aikidu 

1999 Začetek v Aikidu … Aikido sekcija Judo kluba Drava Ptuj – Tendo ryu aikido (dosežen 1. kyu) – trener Bruno Krajnc

2004 Prehod v Realni aikido … Aikido sekcija Judo kluba Drava Ptuj – Realni aikido (dosežen 2. DAN) – trener Bruno Krajnc

2008 Med pobudniki ustanovitve Kluba realnega aikida Ptuj in prvi predsednik kluba.

2011 Odmik od realnega aikida in prehod k Bratislavu Stajiću (International Aikido Academy) ter preimenovanje kluba v Aikido klub Ptuj.

2012 Zaključek mandata predsednika in v marcu 2012 izstop iz Aikido kluba Ptuj.

april 2012 Začetek vsakotedenskega obiskovanja treningov v Aikido klubu Izvor v Zagrebu.

17.12.2012 Ustanovitev Aikido kluba Kaiso.

25.04.2015 Iwama Ryu SHODAN – TAIJUTSU – izpit na seminarju v Logatcu.

26.06.2015 Iwama Ryu SHODAN – BUKIWAZA – izpit na letnem kampu v Makarski.

23.03.2019 Iwama Ryu NIDAN – TAIJUTSU – izpit na zveznem seminarju Hrvaške aikido zveze v Zagrebu.

13.04.2019 Iwama Ryu NIDAN – BUKIWAZA – izpit na seminarju v Reki.

Leave a Reply