MINI AIKIDOKA

Aikido urice, ki potekajo enkrat tedensko, ponujajo otrokom razne motorične vaje, igre in vaje za koncentracijo.

Kljub temu, da je aikido borilna veščina, poteka pri tako mladih spoznavanje z njo skozi igro. Ne glede na to, da je igra, pa prav zaradi “borilnega” značaja veljajo pravila na podlagi katerih se izboljša zbranost in pozornost otrok.

Na treningih ni fizičnega nasilja in agresije, saj aikido temelji na medsebojnem spoštovanju in delovanju v skupini.

Naj zraven napisanega navedemo še nekaj pomembnih prednosti aikida:

1. AIKIDO OHRANJA GIBČNOST IN LAJŠA PROCESE TEKOM RASTI

Aikido pomaga pri razvoju vseh motoričnih sposobnosti. Povečuje zavedanje naše okolice ter gibanje z gotovostjo, varnostjo in dobro koordinacijo. Skozi medsebojno povezavo fizičnega in psihičnega se otrok nauči biti popolnoma prisoten pri tem, kar počne.

2. AIKIDO NI TEKMOVALEN, ZATO SE OTROCI RAZVIJAJO ZNOTRAJ SVOJIH SPOSOBNOSTI. GLEDE NA TO, DA SE NE UČIJO BITI MANJ ALI BOLJ POMEMBNI SE NA TAK NAČIN UČIJO SODELOVATI Z DRUGIMI.

V aikidu vedno sodelujemo (ali v parih ali v manjših skupinah) s čemer dokazujemo, da samo sodelovanje z drugimi izboljša naša življenja. Na treningu sodeluješ z drugim (ne nasprotuješ) hkrati pa se vloge menjavajo skozi ves trening. To pomaga razvijati zaupanje do drugih in socializacijo v širšem smislu.

3. DISCIPLINA IN PRAVILA SO OSNOVA TRENINGA AIKIDA. VELIK POMEN JE NA UPOŠTEVANJU PRAVIL, MEDSEBOJNEM SPOŠTOVANJU, RAZVIJANJU NEAGRESIVNOSTI IN UČENJU POZITIVNIH PRISTOPOV.

Otroci razvijejo naravno hierarhijo glede na izkušnje in spoštovanje. Uživajo v tem in čutijo občutek pripadnosti.

4. GIBANJA V AIKIDU SO NARAVNA IN RACIONALNA, ZATO JE OTROKOM AIKIDO HKRATI ZABAVA IN REKREACIJA.

Prednost aikida je tudi v tem, da ni velikih stroškov z opremo. Na začetku lahko otroci trenirajo v navadni športni opremi, s časom pa se priporoča nakup kimona.

Leave a Reply